Village Hall Aberdeenshire

 

A new community hall is to be tucked diminutively behind an avenue of Scotts pines. Its volume rises from a plinth of reclaimed stone at the trees’ base, to a tall, open façade at the west, in a single pitch. The rising roof is appears as a grass and heather slope on approach, distinguished by a luminous clerestory running between exposed structure and a precise incision through the plinth, articulated by a weathered metal canopy inviting visitors in. 

This leads through to the main hall and the western face, carefully designed to catch varying light levels at this northern latitude. The steep ceiling is articulated to exaggerate the patterns of light, beyond an elongated colonnade encourages visitors out into the open landscape. The plan is optimized for flexibility and economy. Circulation is minimized and the meeting room doubles as the raised stage beyond a moveable acoustic partition.

Location: Haugh of Glass, Aberdeenshire

Client name: Glass Community Association    

Status: Design